Medeoprichter Jack Dorsey van Twitter volgt Dick Costolo permanent op als directeur van het bedrijf. 

Dat maakt Dorsey maandag bekend in een tweet. Dorsey blijft ook ceo van de betaaldienst Square, die in 2009 door hem werd opgericht.

Het bestuur van Twitter was unaniem over de aanstelling van Dorsey, meldt bestuurslid Peter Currie. Dorsey zal geen salaris krijgen. 

Twitter krijgt daarnaast een nieuwe operationeel directeur (coo): Adam Bain, die nu al de titel head of revenue and partnerships heeft binnen het bedrijf.

Voormalig ceo Dick Costolo treedt terug uit het bestuur. Hij laat weten blij te zijn met de aanstelling van Dorsey en noemt hem een "kalm en bedachtzaam leider". 

Interim

Dorsey is al sinds juni interim-ceo van Twitter. Hij werd al lange tijd gezien als belangrijke kandidaat voor de toppositie, maar het bleef onduidelijk of hij dit zou kunnen combineren met zijn leidende functie bij Square.

"Ik ben nu drie maanden ceo van beide bedrijven", aldus Dorsey. "Ik heb de slimste, sterkste en meest vastberaden leiders in de wereld in mijn teams."

Het bestuur van Twitter was niet enthousiast over die combinatie, maar heeft zich hier kennelijk bij neergelegd. Veel investeerders, waaronder de invloedrijke durfkapitalist Chris Sacca, steunden Dorsey in de strijd om het directeurschap.

Een grote Twitter-aandeelhouder uit anoniem tegenover de Financial Times zijn zorgen over de dubbele pet van Dorsey. De aandeelhouder zegt het bestuur van Twitter alsnog onder druk te zullen zetten om Dorsey te dwingen zijn leidersfunctie bij Square op te geven.

"Dit is overmoed. Is twee de limiet of kan je er ook drie doen?", zegt die investeerder over de dubbele ceo-aanstelling van Dorsey. "Het is een arrogante Silicon Valley-gedachte, het idee dat niemand anders die baan zou kunnen doen."

Eerste ceo

Dorsey werd in 2007 de eerste ceo van Twitter. Te midden van een machtsstrijd binnen het bedrijf verloor hij een jaar later de toppositie aan Evan Williams, tevens mede-oprichter van de site. Dorsey bleef wel actief in het bestuur van Twitter, maar hij richtte zich vooral op Square.

Dat bedrijf is inmiddels 6 miljard dollar waard en is naar verluidt van plan om binnenkort naar de beurs te gaan. Daarmee zou Dorsey directeur van twee beursgenoteerde bedrijven worden, een unicum in de zakenwereld.

Groei

Hoewel Twitter nog groeit, zijn investeerders ontevreden over de snelheid hiervan. Aan het eind van het tweede kwartaal had het sociale netwerk wereldwijd zo'n 316 miljoen gebruikers, ongeveer 15 procent meer dan een jaar eerder.

De omzet steeg sneller, met 61 procent naar 502 miljoen dollar in het kwartaal. Winst wordt er echter nog niet gemaakt.

Naar verluidt wordt Twitter later deze maand grondig overhoop gehaald. Met het initiatief 'Project Lightning' zou Twitter kanalen aanbieden rond evenementen als de Oscars of voetbalwedstrijden. Het sociale netwerk wil de nadruk leggen op video en hoopt het makkelijker te maken voor nieuwe gebruikers om Twitter te gebruiken.