In een lopend internationaal onderzoek naar witwaspraktijken met bitcoins zijn er dinsdag zes mensen opgepakt, waarvan vier in Nederland. Zij zouden miljoenen euro's hebben witgewassen via de bitcoin. 

Het onderzoek naar de financiële transacties zal nog flink wat tijd in beslag nemen, meldt het Openbaar Ministerie (OM) woensdag. 

Het gaat om vier verdachten uit Rotterdam en omstreken. Een van de anderen is opgepakt in Malta en wordt binnenkort uitgeleverd. De andere verdachte is opgepakt in Letland en wordt daar verhoord. Bij de huiszoekingen zijn computers, drugs, wapens en administratie in beslag genomen.

De politie kreeg eerder signalen binnen dat er een omvangrijke handel in bitcoins plaatsvond waarbij de verdachten bitcoins kochten met contant geld. Tegen een hoog commissietarief zouden zij volledige anonimiteit garanderen. 

Het OM vermoedt dat de verdachten zo voor miljoenen euro's aan crimineel geld hebben witgewassen. Op digitale zwarte markten kan vaak alleen worden betaald met de digitale munt.