Nederlandse filmproducenten hebben een claim neergelegd bij de Nederlandse staat voor de schade die zij lijden als het gevolg van piraterij. De Staat zou verantwoordelijk zijn omdat het illegaal downloaden stimuleerde en gedoogd.

Sekam, branchevereniging voor onafhankelijke tv- en filmproducten, laat aan het Financieele Dagblad weten dat de claim gehandhaafd blijft. Het ministerie van Veiligheid en Justitie wees de door Sekam voorgestelde aansprakelijkheid af.

Sekam heeft het ministerie nu uitgenodigd voor een tweede ronde gesprekken over de situatie want het blijft de Nederlandse staat aansprakelijk houden voor schade door piraterij.

Om welk bedrag het exact gaat is onduidelijk, maar in de claim wordt verwezen naar een eerder onderzoek dat de schade per jaar schat op 78 miljoen euro. Sekam wil een vergoeding over schade uit de afgelopen tien jaar. Over het bedrag moet nu overlegd worden, maar dat kan uitkomen op honderden miljoenen euro's.

Gedoogd

Voorheen werd illegaal downloaden in Nederland officieel gedoogd. Er werd over diverse apparaten die gebruikt kunnen worden om muziek en films te downloaden of te bekijken een thuiskopieheffing geheven om de schade voor makers te compenseren.

In april 2014 werd die regeling door het Europese Hof van Justitie ongeldig verklaard en ging een downloadverbod in Nederland in. De overheid heeft echter altijd gezegd niet achter individuele downloaders aan te gaan en dat is sindsdien ook niet gebeurd. Bijvoorbeeld Stichting Brein haalt wel website die illegale films en series aanbieden offline.

Voorlichting

Downloaden wordt volgens Sekam echter nog steeds gedoogd en daarom is de Staat volgens hen aansprakelijk. Dankzij het downloadverbod staat het filmproducten overigens wel vrij om downloaders aan te klagen. In onder meer Duitsland gebeurt dat al, maar in Nederland zijn daar nog geen voorbeelden van bekend.

Bas Le Poole, advocaat van Sekam, laat aan NU.nl weten dat de Nederlandse filmproducenten van de overheid meer actie verwachten in de vorm van onder meer voorlichtingscampagnes en pop-ups bij sites die illegaal films en series aanbieden. 

Ook moeten deze aanbieders zoals Popcorn Time hard worden aangepakt, vindt Le Poole. De producten zijn bewust nog niet achter downloaders aangegaan omdat zij vinden dat voorlichting vanuit de overheid de eerste stap moet zijn.