DARPA, de onderzoekstak van het Amerikaanse ministerie van Defensie, wil over een paar jaar chips gaan implanteren in de hersenen van soldaten.

Dat laat de organisatie weten aan Fusion.

De Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) stak vorig jaar al geld in onderzoek naar geïmplanteerde chips. De onderzoekstak geeft nu aan dat het binnen een paar jaar daadwerkelijk chips in de hersenen van soldaten wil gaan plaatsen.

Onderzoekers die samenwerken met DARPA hebben nu al bij een aantal mensen dat al een hersenoperatie ondergingen een chip geïmplanteerd.

Volgens DARPA zijn de chips bedoeld om getraumatiseerde soldaten te helpen. Na een oorlog kampen sommige soldaten bijvoorbeeld met geheugenverlies door hersenletsel. DARPA wil dat voorkomen en herstellen.

Supersoldaten

Het artikel van Fusion is een reactie op het boek The Pentagon’s Brain van journaliste Annie Jacobsen waarin anonieme bronnen stellen dat DARPA een soort supersoldaat wil maken en met de chips kunstmatige intelligentie wil verbeteren.

Een woordvoerder laat weten dat "offensieve militaire toepassingen" niet het hoofddoel zijn van het hersenonderzoek. In plaats daarvan stelt DARPA zich te richten op de ontwikkeling van therapeutische apparaten voor soldaten en veteranen, aldus de woordvoerder.

"Suggereren dat we werken aan 'supersoldaten' en dat ons hersenonderzoek uitgevoerd wordt om 'de geheimen van kunstmatige intelligentie te ontrafelen' is overduidelijk onjuist."