AMSTERDAM - De Litouwse overheid heeft een Tsjetsjeense website van het internet verwijderd, twee dagen nadat daarop een boodschap was verschenen waarin een Tsjetsjeense rebellenleider de verantwoordelijkheid opeist voor de schoolgijzeling in Zuid-Rusland. Dat heeft de Litouwse regering maandag bekendgemaakt.

De site, www.kavkazcenter.com , verdween afgelopen weekeinde van het net. Wie erop inlogde kreeg een korte boodschap in het Engels, Russisch en Turks te zien waarin stond dat de site in opdracht van de staatsveiligheidsdienst was geblokkeerd.

De staatsveiligheidsdienst zette maandag een onderzoek in gang tegen de personen achter het Kavkaz Center. De directeur van de internetprovider die de site doorlaat, werd ondervraagd, maar niet opgepakt. Het centrum werd in 1999 werd opgezet en bericht over gebeurtenissen in Tsjetsjenië. Het staat positief tegenover de onafhankelijkheidsstrijd van de Tsjetsjeense rebellen en de laatsten hebben de site meermalen gebruikt om aanslagen op te eisen.

De boodschap van rebellenleider Sjamil Basajev verscheen op de site. Daarin legde hij de verantwoordelijkheid voor de 334 doden die aan het eind van de gijzelingsactie viel bij de Russische president Vladimir Poetin.

Rusland had Litouwen al enkele malen gevraagd de site te sluiten, maar de regering zei daar geen gevolg aan te kunnen geven omdat de zaak nog moet dienen voor het Constitutionele Hof.