Facebook-oprichter Mark Zuckerberg heeft tijdens de VN-top over ontwikkelingssamenwerking gepleit voor het belang van universele toegang tot internet.

Dat meldt Zuckerberg op Facebook.

Facebook maakt met zijn stichting Free Basics, eerder Internet.org, al langer een zaak van wereldwijde toegang tot internet.

Tegenover de VN pleitte Facebook-oprichter en ceo Zuckerberg voor de oprichting van een VN-panel om van universele internettoegang een prioriteit te maken.

Zuckerberg maakte tijdens zijn bezoek aan de VN ook bekend dat Facebook gaat samenwerken met de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN om vluchtelingenkampen internettoegang te geven.

Zorgen

Critici zoals burgerrechtenorganisaties hebben hun zorgen geuit over de gratis internetprogramma's van Facebook. Zij wijzen op het gebrek aan netneutraliteit door de controle van Facebook over de internettoegang.

Ook worden vraagtekens gezet bij de inzet van Facebook, als bedrijf dat baat heeft bij een gebruikersgroei. Door een deel van zijn internetliefdadigheid van naam te veranderen en meer encryptie op de verbinding toe te passen, hoop Facebook die zorgen weg te nemen.

Aanpak racisme op Facebook

Tijdens de VN-top was ook Duitse bondskanselier Angela Merkel aanwezig. Tijdens een lunch met Zuckerberg stond de microfoon van één van beiden nog open, waardoor deel van hun gesprek kon worden opgevangen. Dat meldt Bloomberg.

Te horen was dat Merkel de Facebook-topman aansprak op de aanpak van racisme op het sociale netwerk. Merkel uit al langer kritiek op de naar haar mening te slappe aanpak van racistische berichten op Facebook.

Als Facebook-gebruikers onder hun eigen naam racistische uitingen publiceren, moet Facebook daar volgens Merkel tegen optreden.

"Werk je daar aan?", vroeg Merkel aan Zuckerberg. Die reageerde met een "ja", voordat het gesprek werd afgekapt door een presentatie.