Thailand is bezig met het opzetten van een firewall waarmee de overheid beter zicht krijgt op wat er online gebeurt. Premier Prayut Chan-o-cha van Thailand heeft ministeries en de politie instructies gegeven het internetverkeer door één poort (Gateway) te laten gaan.

Dat liet de regering weten in een verklaring, waar Cnet donderdag over bericht.

Als het internetverkeer door een gateway wordt geleid is het gemakkelijker voor overheden om binnenkomende data te controleren. Ook kan het worden gebruikt voor censuur, door bijvoorbeeld bepaalde informatie tegen te houden.

Thailand heeft al eerder antiregeringswebsites en sites met porno offline gehaald, maar er wordt in het land niet systematisch censuur gepleegd.

Wetten aangepast

Prayut heeft de nationale politie, het ministerie van Justitie en het ministerie van Informatie en Communicatie geïnstrueerd het internet te 'herleiden' door één gateway. In juni heeft de regering de instanties al gevraagd welke wetten er moesten worden aangepast om dat legaal te maken.

Mogelijk is Thailand bezig met het opwerpen van een 'great firewall' zoals in China, waar de overheid het internetverkeer sterk controleert. Veel buitenlandse nieuwswebsites zijn bijvoorbeeld in China niet te bereiken. 

Ook worden zoekresultaten van zoekmachines veranderd, zodat er geen berichten bovenaan komen die China in een slecht daglicht stellen.