Een nieuwe beta van de Firefox-browser richt zich op beveiliging tegen tracking van websites. Hiermee worden bepaalde processen op een webpagina geblokkeerd.

Sommige websites maken een profiel van gebruikers op basis van surfgedrag. Een onderdeel op de achtergrond van een website registreert die gegevens, zonder dat de gebruiker hier bewust van is. Deze data kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld advertenties.

De nieuwe betafunctie wijkt af van de adblockers op de iPhone en iPad, die eerder deze maand werden geïntroduceerd. Firefox zou alleen trackers blokkeren, niet een gehele reclamebanner. Sommige advertenties functioneren echter niet zonder deze trackers, waardoor ze alsnog niet verschijnen.

Tabbladen laten voortaan zien waar geluid wordt afgespeeld. De Android-beta kan links in de achtergrond openen. De Firefox-beta bevat ook een aangepast besturingscentrum, met daarin beveiligings- en privacyopties voor websites. 

Firefox beta 42 is beschikbaar op de Mozilla-website. Eerder vandaag verscheen Firefox 41, met een ingebouwde chatfunctie.