LEIDEN - Nederland staat in de toptien van landen waar veel internetaanvallen vandaan komen. De Verenigde Staten voeren deze wereldwijde lijst aan, maar liefst 37 procent van de cyberaanvallen komt uit dit land.

Dat blijkt uit het maandag gepubliceerde halfjaarlijkse rapport over trends op het gebied van cyberaanvallen en kwetsbaarheid op het internet van virusbestrijder Symantec.

Twee procent

Het is voor de tweede keer dat Nederland in de toptien is terug te vinden. Ongeveer 2 procent van de aanvallen kwam in de eerste zes maanden van dit jaar hier vandaan. Daarmee komt Nederland op de tiende plaats. China en Canada staan op de tweede plaats. Ongeveer 6 procent van de aanvallen kwam uit deze landen.

Het grootste doelwit was in het eerste halfjaar de e-commerce. Ongeveer 16 procent van de aanvallen was gericht op de verzender van elektronische reclameboodschappen. Dat is een toename van 400 procent ten opzichte van de zes maanden daarvoor.

Doelgericht

Symantec verwacht dat in de toekomst de aanvallen zich meer gaan richten op individuele computers, ook binnen bedrijfsnetwerken. Ook een groeiende zorg is volgens de virusbestrijder dat er steeds meer doelgerichte aanvallen komen op beveiligingsapparatuur zoals firewalls en routers.