Streamingdiensten als Spotify en Tidal zijn voor het eerst verantwoordelijk voor meer omzet in de Amerikaanse muziekindustrie dan de fysieke verkoop van muziek.

Dat blijkt uit cijfers van de Recording Industry Association of America (RIAA) waar Bloomberg over schrijft. Als de huidige trend zich doorzet, zal streaming muziek volgend jaar digitale downloads voorbij gaan als grootste bron van inkomsten voor de muziekindustrie.

De muziekindustrie bleef over de eerste helft van 2015 ongeveer even groot. Streams zijn nu verantwoordelijk voor ongeveer een derde van wat er in totaal uitgegeven wordt aan muziek in de Verenigde Staten. In de eerste helft van 2015 was dat goed voor zo'n miljard dollar (bijna 900 miljoen euro).

De verwachting is dat dat aandeel bij de volgende halfjaarcijfers nog groter is: Apple Music lanceerde pas op de laatste dag van het eerste halfjaar van 2015.

Nederland

Het aandeel van de digitale markt op de totale omzet van de Nederlandse muziekindustrie was vorig jaar 45,7 procent, het aandeel van de fysieke markt 54,3 procent. In 2013 was die verhouding nog respectievelijk 41,6 procent en 58,4 procent.