Google moet pagina's die onder het 'recht om vergeten te worden' zijn verwijderd, op al zijn internationale sites verbergen.

Dat heeft de Franse privacywaakhond CNIL maandag besloten, nadat Google in beroep ging tegen dezelfde conclusie van de organisatie.

Onder het vergeetrecht kunnen Europese burgers zoekresultaten over zichzelf laten verwijderen, bijvoorbeeld als daar oude informatie in staat die het vinden van een baan zou kunnen bemoeilijken.

Momenteel verwijdert Google zulke zoekresultaten alleen uit zijn Europese zoekmachines, zoals Google.nl en Google.fr. Wie zoekt via de internationale variant Google.com vindt de verwijderde resultaten nog altijd.

Omzeild

Dat is onacceptabel, oordeelt CNIL voor de tweede keer. "Als het recht beperkt was tot sommige extensies, zou het makkelijk kunnen worden omzeild." Volgens de organisatie blijkt uit een eerder oordeel van het Europees Hof, waarmee het vergeetrecht tot stand kwam, dat alle Google-sites resultaten moeten verwijderen.

In een reactie zegt een woordvoerder van Google dat het bedrijf het vergeetrecht "bedachtzaam en allesomvattend" wil doorvoeren in Europa, maar het niet eens is met de beslissing van CNIL. 

"We zijn het respectvol oneens met het idee dat één nationale databeschermingswaakhond de wereldwijde autoriteit heeft om te bepalen welke content mensen over de hele wereld te zien krijgen." Het is nog onduidelijk of Google naar de rechter stapt om de beslissing aan te vechten.