De chatbot Rose heeft de Loebner AI-wedstrijd gewonnen. Ontwikkelaars kunnen de wedstrijd winnen door een chatbot te maken, die niet te onderscheiden is van een echt persoon.

Dit meldt de BBC.

Tijdens de Loebner-wedstrijd worden chatbots onderworpen aan de turingtest, om te kijken of een chatbot menselijke trekjes heeft. Prijswinnaar Rose is gemaakt door AI-programmeur Bruce Wilcox. De bot doet zich voor als een 30-jarige vrouw die als veiligheidsconsulent werkt.

Rose was de beste chatbot bij de wedstrijd, maar Wilcox mocht de prijzenpot van 100.000 dollar (ongeveer 88.000 euro) niet in ontvangst nemen. Deze prijs wordt alleen uitgereikt als een chatbot totaal niet te onderscheiden is van een echt persoon. 

Hoewel Rose menselijke trekjes heeft, zouden er alsnog manieren zijn om haar aard te herkennen. BBC-journalist Rory Cellan-Jones, één van de juryleden van de wedstrijd, zei dat hij na drie minuten wist dat Rose een computerprogramma is.

Chatbots

Een chatbot is een virtueel persoon in chatprogramma. Bots worden vaak gebruikt voor simpele handelingen, zoals het inplannen van afspraken of het opvragen van informatie. Antwoorden worden door een achterliggend computerprogramma gegenereerd.