AMSTERDAM - Het uitwisselen van (illegale) muziekbestanden via internet heeft geen negatieve invloed op de verkoop van cd's en andere geluidsdragers. Het kan de cd-verkoop juist bevorderen. Dat concludeert het Amerikaanse onderzoeksbureau Jupiter Media Metrix. Het is niet voor het eerst dat een onderzoek dit uitwijst.

De onderzoeksresultaten zijn in strijd met wat de muziek- en filmindustrie al geruime tijd beweren. Door internetdiensten als Napster, Kazaa en Gnutella zou de muziekbranche veel inkomsten mislopen.

De International Federation of the Phonographic Industry maakte onlangs melding van de wereldwijde cd-verkoop die voor het eerst sinds de jaren tachtig was gedaald.

Uit het Jupiter-onderzoek blijkt dat 29 procent van de muziekliefhebbers erkent dat hun bestedingspatroon wat cd's betreft is veranderd sinds het downloaden van mp3-tjes. Van die 29 procent besteedt 19 procent meer aan cd's, en tien procent minder.

Ook mensen die beschikken over een cd-brander zouden eerder geneigd zijn cd's te kopen naast het downloaden. De mening van de muziekindustrie heeft er vorig jaar toe geleid dat Napster op last van de rechter de deuren moest sluiten.

/NETOmzet muziekbranche onder drukVerkoop cd-singles onder druk van online muziek'Napster bevordert cd-verkoop''MP3 is wél goed voor cd-verkoop'

/DOSSIERNapsterMP3