Vier 'digitale bankrovers' moeten volgens de aanklaagster in Dordrecht tot 6,5 jaar de cel in voor het leeghalen van bankrekeningen. Het viertal heeft volgens het Openbaar Ministerie (OM) het vertrouwen in het internetbankieren "op grove wijze en stelselmatig geschaad''.

"Jullie hebben daarmee een bom gelegd onder het systeem van internetbankieren'', verweet de officier de vier twintigers, die donderdag voor de rechtbank in Dordrecht terechtstonden.

Ze worden ervan verdacht honderdduizenden euro's van bankrekeningen van particulieren en bedrijven te hebben gehaald. Dat gebeurde door nietsvermoedende rekeninghouders op hun smartphone een veiligheidscertificaat te laten installeren, waardoor de gegevens in handen kwamen van de fraudeurs.

Via onderschepte sms'jes met tan-codes van banken konden grote bedragen naar rekeningen van derden worden overgemaakt.

Internationale bende

De verdachten komen uit Rotterdam, Barendrecht, Almere en Den Haag. Twee van hen zijn hbo-studenten. De hoofdverdachte hoorde een eis van 6,5 jaar gevangenisstraf. Een tweede verdachte moet volgens het OM vijf jaar de gevangenis in. Twee uitvoerders hoorden strafeisen van 36 maanden en 30 maanden, waarvan zes voorwaardelijk.

De vier verdachten maakten onderdeel uit van een internationale bende, die ook opereerde in Oostenrijk, België, het Verenigd Koninkrijk, Finland en Noorwegen.

De Nederlandse tak werd aangestuurd door een Rus, die werkte onder de codenaam Very Well. Hij voorzag de Nederlanders van malware waarmee het digitale betalingsverkeer van particulieren kon worden onderschept. In ruil daarvoor werd het opgenomen geld via een verdeelsleutel onder de verdachten verdeeld.