Een Youtube-gebruiker die een video van haar dansende baby online zette en werd aangeklaagd door het platenlabel van zanger Prince heeft een slag gewonnen in haar auteursrechtenzaak.

Stephanie Lenz, uit de Amerikaanse staat Pennsylvania, uploadde in 2007 de video van 29 seconden waarin het nummer Let's Go Crazy van Prince te horen was.

Universal Music Group, eigenaar van het auteursrecht op de Prince-muziek, vond dit niet door de beugel kunnen en vroeg Youtube om verwijdering met een verzoek op de Digital Millenium Copyright Act (DMCA). Onder die wet moeten sites materiaal na een auteursrechtenklacht direct verwijderen, zonder dat eerst wordt onderzocht of er daadwerkelijk een schending heeft plaatsgevonden.

De Electronic Frontier Foundation (EFF), een organisatie die opkomt voor internetvrijheden, klaagde Universal namens Lenz aan. Volgens de organisatie werd de DMCA door het platenlabel misbruikt. De 'dansende baby-rechtszaak' is inmiddels al acht jaar bezig.

Fair use

Maandag besloot een hoge rechtbank in de VS dat eigenaren van auteursrecht in ieder geval moeten overwegen of er sprake is van fair use voordat een DMCA-verzoek wordt gedaan. Er bestaat geen afgebakende definitie van zulk toegestaan gebruik van auteursrechtelijk materiaal, maar het gaat onder meer om gevallen waarin dat materiaal slechts deels wordt gereproduceerd of niet het belangrijkste onderdeel van een nieuw werk is.

Mogelijk valt de Youtube-video van Lenz ook onder fair use, omdat het slechts een kort clipje is waarbij de muziek van Prince niet centraal staat. In de rechtszaak starten nu zittingen die zullen bepalen of het gebruik van de Prince-muziek toegestaan was.

Door de nieuwe richtlijn die de rechtbank heeft ingesteld kunnen houders van auteursrecht in ieder geval aansprakelijk worden gehouden als zij misbruik maken van de DMCA door onvoldoende rekening te houden met fair use voordat zij materiaal van het internet laten verwijderen.

Censuur

De EFF zegt verrukt te zijn met het oordeel, waaruit volgens de organisatie blijkt dat "auteursrecht de gedachteloze censuur van wettige meningsuitingen niet kan autoriseren".

Een woordvoerder van de RIAA, een belangengroep van de muziekindustrie, zegt in een verklaring aan de New York Times het oneens te zijn met het oordeel van de rechtbank. Volgens de organisatie plaatst dit een te grote last op de schouders van auteursrechteneigenaren die materiaal willen laten verwijderen.