AMSTERDAM - De 21-jarige maker van het Kournikova-virus is in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak van de rechter van september vorig jaar. Aanleiding hiervoor is de straf die vorige week tegen de maker van het Melissa-virus is uitgesproken.

Eind vorige week zou de virusschrijver Jan de Wit via zijn advocaat hebben laten weten niet akkoord te gaan met de 150 uur dienstverlening die hem destijds werd opgelegd. De Wit werd schuldig bevonden van het maken en verspreiden van het Kournikova.

Tot het nemen van nieuwe juridische stappen is besloten na de veroordeling van de maker van het Melissa-virus vorige week. Het virus van maker, David Smith, richtte veel meer schade aan (voor 80 miljoen dollar). Smith werd veroordeeld tot twintig maanden gevangenisstraf.

"Mijn cliënt is het niet eens met de veroordeling", zegt advocaat T. Jansen op PC World.com. "We geloven dat hij vrijgesproken moet worden omdat hij geen idee had wat hij deed en wat het virus kon aanrichten." Bovendien heeft hij nooit de bedoeling gehad om grote schade aan te richten.

Collectie

De rechter geloofde De Wit niet omdat op zijn computer een collectie van ruim zevenduizend virussen werd gevonden en omdat hij zelf in een computerwinkel werkte. Het virus verspreidde zich in februari 2001 per e-mail waar de worm was vermomd als een plaatje van tennisster Anna Kournikova.

Wanneer het hoger beroep gaat plaatsvinden, is nog niet bekend.

/NETCelstraf en boete voor maker Melissa-virusMaker Kournikova-virus krijgt lichte werkstrafMaker Kournikova-virus voor de rechterBurgemeester biedt maker Kournikova-virus baan aan