Microsoft waarschuwt dat "het hek van de dam" zal zijn als het bedrijf wordt geforceerd om buitenlandse e-mails te overhandigen aan de Amerikaanse overheid.

Met een rechtszaak die woensdag van start ging wil Amerika e-mails in handen krijgen die op een Ierse Microsoft-server staan opgeslagen.

Het bedrijf stelt dat de FBI hiervoor een gerechtelijk bevel in Ierland moet hebben. Daarin wordt Microsoft gesteund door veel andere techbedrijven en privacy-organisaties.

Volgens Microsoft zou de Amerikaanse overheid het omgekeerd onacceptabel vinden als gegevens van Amerikaanse gebruikers in het buitenland konden worden opgevraagd. "We zouden gek worden als China dit deed", zei advocaat Joshua Rosenkranz volgens Reuters.

Een advocaat van de Amerikaanse overheid stelde dat data van Amerikaanse bedrijven wel degelijk kunnen worden opgevraagd, ongeacht waar dit staat opgeslagen. Hij vergeleek het opvragen van e-mails met het verzamelen van bankgegevens.

De overheid baseert zich op een wet uit 1986. Het internet stond toen nog in de kinderschoenen en er werd nog geen gebruikgemaakt van buitenlandse servers.