De oprichter van de illegale streamingdienst Popcorn Time heeft eindelijk zijn officiële identiteit bekendgemaakt en laat bovendien weten met de dienst gestopt te zijn uit angst voor rechtszaken.

Dat vertelt Federico Abad, een ontwerper uit Argentinië, volgens Torrentfreak aan het Noorse DN.no.

Abad ging jarenlang schuil onder de naam Sebastian, maar maakt zijn identiteit nu voor het eerst officieel bekend. Waarom hij dat nu wel durft en eerder niet, is niet duidelijk.

De Argentijn stopte op 14 maart 2014 met zijn illegale dienst Popcorn Time. Met dit platform is het mogelijk om films en series die auteursrechtelijk beschermd zijn eenvoudig te streamen terwijl ze gedownload worden. De gebruiker hoeft dus niet op een download te wachten.

Te snel, te groot

Al snel na de oprichting vertrok het vaste team van medewerkers waarna Abad alleen doorging en op zoek ging naar nieuwe collega’s. Dat lukte uiteindelijk vrij snel, maar door de dreiging van mogelijke rechtszaken vanwege auteursrechtenschending besloot de oprichter met Popcorn Time te stoppen.

Dat besluit kwam nadat duidelijk werd dat een advocaat van filmmaatschappij Warner de Linkedin-profielen van vrijwel alle medewerkers had bekeken. Hoewel Popcorn Time altijd bedoeld was om illegaal films en series op te kijken, was het volgens Abad te snel te groot geworden.

Open source

Het platform is overigens niet gestorven nadat Abad er mee stopte. Hij maakte Popcorn Time open source beschikbaar zodat anderen het platform in een nieuw jasje konden steken. Dat is in de afgelopen anderhalf jaar ook veelvuldig gebeurd.

Abad en zijn team maakten in maart 2014 al bekend dat Popcorn Time zou stoppen omdat de strijd tegen de filmindustrie te veel geld kostte. Het was echter nooit duidelijk dat de oprichter bang was voor potentiële rechtszaken.