Asscher in gesprek met Twitter en Facebook om aanpak discriminatie
Dat zei hij woensdag tijdens een debat over discriminatie in de Tweede Kamer.
"De drempel om elkaar verrot te schelden is op sociale media heel laag", aldus de minister. "Je hebt zo duizend reacties bij een stukje over zwarte piet. Daar worden mensen op een afschuwelijke manier uitgescholden."
Bij de expertmeeting wil hij Facebook en Twitter uitnodigen om te bezien hoe vormen van racisme en discriminatie actiever kunnen worden bestreden.
Volgens Asscher is het niet de bedoeling dat de vrijheid van meningsuiting op sociale media wordt ingeperkt. "Kritiek op de islam of op de integratie mag niet worden verward met discriminatie. De grenzen van de vrijheid van meningsuiting staan vastgelegd in de wet."
Vuilspuiterij
In het debat stelden PvdA en SP dat het kabinet discriminatie en racisme op internet veel actiever moet bestrijden. De coalitiepartner van de PvdA, VVD, ziet hier echter helemaal niets in.
"Je schrikt je soms echt rot op de sociale media", aldus PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch. Volgens SP-Kamerlid Sadet Karabulut is het aantal gevallen van racistische 'vuilspuiterij' op sociale media laatste jaren zo enorm toegenomen dat actie moet worden ondernomen.
"In Duitsland treden ze in overleg met providers. Waarom kunnen wij niet in overleg met Twitter?", vraagt de SP'er zich af. "Asscher moet het gesprek aangaan om hun regels tegen racistische uitingen aan te scherpen."
Laks
Marcouch: "Facebook reageert vaak te laks of te laat op gevallen van discriminatie", vindt hij. De optie bij Facebook om berichten te rapporteren en het uiteindelijk verwijderen van accounts bij Twitter en Facebook zijn daarom niet voldoende.
"Ze zouden via campagnes een norm kunnen stellen en daarmee de bewustwording vergroten."
Marcouch dringt bij minister Asscher aan op een offensief van het kabinet via een nationaal actieplan om discriminatie en racisme aan te pakken. "Met name moslims hebben hieronder te lijden. Het zorgt voor uitsluiting op de arbeidsmarkt. Een schandvlek op onze samenleving."
Een woordvoerder van Twitter erkent dat het aantal misbruiken van de gedragsregels de afgelopen tijd behoorlijk is gestegen.
"Eerder dit jaar is een aantal aanpassingen doorgevoerd om het proces met betrekking tot het rapporteren van misbruik verder te verbeteren", aldus de woordvoerder van Twitter. "Het aantal meldingen van misbruik op Twitter was in de periode daarvoor namelijk vervijfvoudigd."
Als gevolg hiervan heeft Twitter de processen aangepast en de bezetting van het supportteam verdrievoudigd. "Dit betekent dat rapporteren niet alleen sneller en eenvoudiger is geworden, maar ook dat Twitter de verzoeken vlotter kan afhandelen. We hebben 'de wachttijd' voor openstaande verzoeken hiermee flink weten te reduceren."
In samenwerking met de autoriteiten worden bovendien gebruikers die consequent de regels overtreden aangepakt, zo stelt Twitter.
Toverstokje
Coalitiepartner VVD reageert afwijzend op het voorstel van de PvdA. "Al die actieplannen creëren een sfeer dat je met een toverstokje de samenleving kan veranderen. Het is een schijnoplossing", aldus VVD-Kamerlid Tamara van Ark.
"De Tweede Kamer denkt vaak de plicht te hebben gedaan met een actieplan, maar zoiets moet vanuit de samenleving komen."
Van Ark stelt dat het verbod op discriminatie "niet voor niets" in artikel 1 van de Grondwet staat. "Het staat mensen vrij om aangifte te doen als ze op Twitter of Facebook worden gediscrimineerd. Bovendien zie je dat mensen ook op sociale media in actie komen als er dingen worden gezegd die niet door de beugel kunnen."
Eerder dit jaar werd een aantal personen door het Openbaar Ministerie aangepakt na racistische uitingen bij een selfie van Oranje-voetballer Leroy Fer met een aantal donkere teamgenoten.
Aangifte
Ook D66-Kamerlid Fatma Koser vindt dat de overheid terughoudend moet blijven, maar zij wil wel dat het makkelijker wordt om aangifte te doen tegen discriminatie of daar melding van te maken.
"Als ik bij verschillende gemeenten 'discriminatie melden' intyp, dan is er soms niets vindbaar of is het onduidelijk waar je moet zijn. Als de overheid dit nu eerst regelt. Ze zijn wettelijk verplicht toegang te bieden. In plaats daarvan krijgen we signalen dat hierop wordt bezuinigd", aldus Koser Kaya.
Woensdag debatteert de Tweede Kamer met onder andere minister Asscher over discriminatie.