Ierland zou zich voorbereiden op een mogelijk jarenlange juridische strijd met Europa over de belastingontduiking van Apple via het land.

Dat meldt Bloomberg op basis van een anonieme ingewijde.

Apple heeft zijn Europese hoofdkantoor gevestigd in Ierland en maakte meermaals belastingafspraken met de Ierse overheid. In ruil voor Ierse banen betaalt Apple al jarenlang nauwelijks belasting over zijn verkopen in Europa.

In voorbereidend onderzoek in 2014 zei de Europese Commissie dat de afspraken Apple mogelijk een oneerlijk voordeel geven. De Commissie schat dat de belastingontwijking de regio zo'n biljoen (duizend miljard) euro per jaar kost.

Als Europa Ierland dwingt zijn regels met terugwerkende kracht aan te passen, zou dat Apple een belastingrekening tot ruim 17 miljard euro kunnen opleveren.

Jarenlange strijd

Ierland zou zich echter wapenen voor de juridische strijd die komen gaat. De bron van Bloomberg zegt dat een negatieve beslissing van het Europees Hof van Justitie een jarenlange strijd met Ierland zou kunnen opleveren.

De uitkomst van die strijd is volgens verschillende aangehaalde juristen moeilijk te voorspellen. De Europese Commissie zou nog niet hebben aangetoond dat Apple inderdaad oneerlijk voordeel heeft gehad door de regeling. Dat zou nodig zijn om tot een negatief oordeel te komen.

Apple heeft eerder gezegd geen 'belastingtrucjes' te gebruiken. Wel zei het bedrijf in 2013 dat het in de tien jaar daarvoor een belastingtarief van minder dan 2 procent heeft betaald in Ierland.

Ierland blijft bij zijn standpunt dat het geen regels heeft overtreden. "De Europese Commissie heeft geen tijdlijn voor zijn beslissing aangegeven", reageert het Ierse ministerie van Financiën. "Onze positie blijft dat er in deze zaak geen staatsregels zijn geschonden."