In de komende jaren zijn er nog voldoende 06-nummers beschikbaar. Het aantal uitgegeven 06-nummers steeg in 2014 van 90 procent naar 90,7 procent. Dat komt neer op 53 miljoen uitgegeven nummers.

Dit heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bekendgemaakt. Hoewel het aantal 06-nummers in Nederland blijft toenemen, wordt verwacht dat de nummers in de komende jaren niet op zullen raken.

097-nummers

Om een nummertekort te voorkomen, zal ACM maatregelen nemen tegen verkeerd gebruik van 06-nummers. Bedrijven en gebruikers die een 06-nummer voor iets anders dan een mobiele telefoon gebruiken, krijgen daarom een 097-nummer. 

De 097-nummers zijn bedoeld voor bijvoorbeeld tablets, navigatiesystemen en ondergrondse afvalcontainers, die op het moment een simkaart met 06-nummer gebruiken om via internet gegevens uit te wisselen. Pinapparaten en snoepautomaten moeten ook gebruikmaken van een 097-nummer.

De nieuwe 097-nummers worden past toegewezen als er een nieuw contract bij een provider wordt afgesloten.

Genoeg vaste nummers

Een tekort aan vaste telefoonnummers in Nederland lijkt nog ver weg. De hoeveelheid gebruikte vaste nummers steeg in 2014, maar van 23,1 procent naar 23,9 procent.