Windows 7 en Windows 8.1 versturen na een update meer gebruikersgegevens naar Microsoft. Gebruikers kunnen sommige trackingprogramma's achteraf uitschakelen.

Dit meldt Ghacks. Microsoft heeft de trackingsoftware toegevoegd in software-updates KB3068708, KB3022345, KB3075249 en KB3080149. Alleen de eerste van de vier updates wordt door Microsoft aanbevolen, de rest is optioneel. 

Gegevens worden alleen verstuurd als gebruikers meedoen aan Microsoft's verbeteringsprogramma CEIP. Hier wordt een Windows-computer standaard voor aangemeld bij het installeren van Microsoft Office.

Microsoft introduceerde in Windows 10 een vergelijkbare functie, waarmee gegevens van gebruikers worden verzameld. Die functionaliteit kreeg flinke kritiek, de Consumentenbond raadt af om Windows 10 met de standaardinstellingen te installeren.

Het is vooralsnog onduidelijk wat voor gegevens Microsoft precies verzamelt. De trackingsoftware in Windows 7 en Windows 8.1 kan worden uitgeschakeld door de updates via het configuratiescherm te verwijderen.