Wikipedia heeft honderden gebruikersaccounts verbannen, omdat ze werden gebruikt om bedrijven, artiesten en bekende personen af te persen. De verbannen gebruikers beloofden om tegen betaling een afgewezen Wikipedia-pagina alsnog te publiceren.

Dit meldt Wikipedia in een bericht op zijn blog. In totaal zijn er 381 accounts verbannen. Veel van deze accounts zouden in het beheer zijn van een kleinere groep gebruikers, die hiermee de indruk wekten namens veel Wikipedia-schrijvers te spreken.

Wikipedia ontdekte dat de accounts door een kleinere groep werden beheerd, omdat ze allemaal bijna altijd hetzelfde te werk gingen. Wikipedia heeft 210 artikelen afkomstig van de groep verwijderd.

De verbannen vrijwilligers wachtten totdat een voorgesteld artikel op Wikipedia werd afgewezen. Ze maakten vervolgens een aangepaste versie van dit artikel, die wel aan Wikipedia's voorwaarden zou voldoen. Daarna werd de persoon of het bedrijf waar het artikel over ging benaderd, met de belofte dat de pagina tegen betaling zou worden gepubliceerd.

Op een later moment werd de persoon of het bedrijf opnieuw benaderd, met de belofte dat de Wikipedia-pagina zou worden beschermd tegen verwijdering. Daarvoor werd soms 30 dollar (ongeveer 27 euro) per maand gerekend.

Het is volgens de richtlijnen van Wikipedia niet toegestaan om artikelen tegen betaling te schrijven of publiceren, tenzij daarover wordt gecommuniceerd. Veel museum- en universiteitsmedewerkers schrijven artikelen over hun eigen bedrijven, maar maken daarbij bekend dat ze in dienst zijn.