Een groot advocatenkantoor en een adviesbureau hebben een platform gelanceerd om via rechtszaken schadevergoedingen te eisen bij Google vanwege concurrentievervalsing.

Het Amerikaanse internetbedrijf is al door de Europese Commissie aangeklaagd voor machtsmisbruik, maar bij het nieuwe platform kunnen alle bedrijven zich aansluiten om gezamenlijk civiele rechtszaken te starten.

GRIP (Google Redress & Integrity Platform) is opgezet door advocatenfirma Hausfeld en consultancybedrijf Avisa. De bedrijven zeggen zich met toekomstige rechtszaken te willen richten op alle Google-diensten, waaronder de zoekmachine, Android, Youtube en Maps.

De mededingingszaak van de Europese Commissie draait om de prijsvergelijker Google Shopping, die door de zoekgigant zou zijn voorgetrokken in de zoekresultaten. 

Google heeft de beschuldigingen van de Commissie onlangs uitgebreid ontkend met een 150 pagina's tellend rapport. Volgens het bedrijf is er voldoende concurrentie onder zoekmachines en hebben consumenten altijd genoeg keuze gehad.

Kosten

Zowel Hausfeld als Avisa stonden eerder al partijen bij die bij de Europese Commissie klaagden over machtsmisbruik door Google.

Om zich aan te sluiten bij de rechtszaken van GRIP kunnen bedrijven lid worden van het platform. Dat kost, afhankelijk van de grootte van het bedrijf, eenmalig tussen de 10.000 en 50.000 euro, exclusief eventuele proceskosten. Individuele burgers en non-profits die denken nadeel te hebben ondervonden door machtsmisbruik van Google moeten contact opnemen met GRIP om zich te kunnen aansluiten bij het platform.

Het is nog niet duidelijk of GRIP al concrete plannen heeft voor rechtszaken rond bepaalde Google-diensten. Een woordvoerder van Google zegt tegen NU.nl geen commentaar te geven op de oprichting van de groep.