Rusland heeft grote techbedrijven waaronder Facebook, Google en Twitter, meer tijd gegeven om aan een nieuwe, strenge datawet te voldoen.

Vanaf dinsdag 1 september treedt de nieuwe wet in werking, waardoor internetbedrijven vanaf dat moment alle data van Russische gebruikers op servers in Rusland moeten zetten. 

Russische functionarissen hebben de bedrijven echter verteld dat er niet voor januari 2016 zal worden gecontroleerd of de bedrijven zich daadwerkelijk aan de nieuwe regels houden, meldt de Wall Street Journal maandag.

"We begrijpen dat het voor multinationals, met kantoren over de hele wereld, het even duurt voordat er beslissingen kunnen worden gemaakt", aldus woordvoerder Vadim Ampelonski van de Russische telecomwaakhond Roskomnadzor.

De drie bedrijven zijn vooralsnog niet van plan om nieuwe datacentra te openen in Rusland, of hebben de Russische telecomwaakhond nog niet laten weten of zij aan de nieuwe wet zullen voldoen. Eerder meldde het staatstelecombedrijf Rostelecom nog dat Google van plan was een aantal servers naar Rusland te verhuizen.

Buitenlandse dreiging

Volgens de Russische overheid is de maatregel bedoeld om zich te verdedigen tegen buitenlandse dreigingen. Critici zien in de wetgeving een manier om dergelijke sociale media in Rusland te sluiten.

De wet volgt op meer bemoeienis van de wetgevers met het internet. Onlangs is een wet uitgevaardigd die websites met meer dan drieduizend bezoekers per dag verplicht zich te registreren bij een speciale toezichthouder. Die mag inmiddels ook websites sluiten zonder bevel van de rechter.