Google maakt volgens meerdere bedrijven in India misbruik van zijn marktpositie, onder meer door eigen diensten voor te trekken in de zoekresultaten. De Indiase mededingingswaakhond CCI doet onderzoek naar de aantijgingen en heeft Google middels een officieel rapport aangeklaagd.

Google riskeert bij het onderzoek een forse boete, meldt The Economic Times.

Het maximale boetebedrag zou gelijkstaan aan 10 procent van Googles winst. Dat was in 2014 ruim 14 miljard dollar, dus de boete zou kunnen oplopen tot 1,4 miljard dollar (1,25 miljard euro). Meer dan dertig grote internetbedrijven hebben in India geklaagd over misbruik door Google, waaronder webwinkel Flipkart, Facebook en Nokia's kaartenafdeling. 

De diensten van Google zouden hoger in de zoekresultaten worden geplaatst, terwijl andere websites kunstmatig lager komen te staan. De hoeveelheid geld die wordt gespendeerd aan reclame op Google zou ook een effect hebben op de zoekresultaten. Zo zegt Flipkart te stijgen in Google nadat het bedrijf meer aan reclame besteedde.

Samenwerken

Een woordvoerder van Google zegt dat er wordt gekeken naar het onderzoeksrapport van de CCI. "We blijven nauw samenwerken met de CCI en zijn er zeker van dat we voldoen aan India's concurrentiewetten".

Google heeft tot 10 september om te reageren op het rapport. In maart ontving Google een boete van 166.000 dollar van de CCI tijdens een antitrust-onderzoek.

In Europa loopt een vergelijkbaar onderzoek naar de prijsvergelijker Google Shopping. Google zou die eigen dienst hoger in de resultaten tonen dan concurrenten, waardoor zij inkomsten mislopen. De Europese Commissie heeft een officiële aanklacht tegen de zoekgigant ingediend, die het bedrijf onlangs verwierp met een formele reactie van 150 pagina's.