Er is geen duidelijk bewijs dat de Duitse inlichtingendienst BND gegevens van Nederlanders heeft afgetapt via het netwerk van KPN, maar dit kan ook niet helemaal worden uitgesloten.

Dat is gebleken uit een onderzoek van de AIVD, waarover minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) een brief naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

In mei claimde de Oostenrijkse parlementariër Peter Pilz dat de BND op grote schaal internationale kabelverbindingen had afgetapt, waaronder die van KPN. Verzamelde informatie zou zijn doorgespeeld aan de Amerikaanse NSA.

Na een eigen onderzoek kwam KPN tot de conclusie dat niet met zekerheid te stellen is of zijn netwerk inderdaad is afgetapt. De benamingen en nummers van de kabels uit het rapport van Pilz kwamen niet overeen met de interne benummering.

'Geen aanknopingspunten'

De AIVD zegt dat de beschikbare informatie "geen aanknopingspunten biedt om te kunnen concluderen dat ongeoorloofde praktijken hebben plaatsgevonden gericht tegen Nederland of tegen Nederlandse bedrijven, burgers of belangen", schrijft Plasterk. "Ik kan dit evenwel ook niet volledig uitsluiten."

In Duitsland loopt nog een parlementair onderzoek naar de zaak. De resultaten daarvan moeten nog bekend worden gemaakt.