De Amerikaanse regering overweegt economische sancties in te voeren tegen verschillende Chinese bedrijven en burgers die hebben geprofiteerd van cyberdiefstal door de Chinese overheid.

De Washington Post meldt op basis van anonieme bronnen dat de regering van president Obama nog geen definitief besluit heeft genomen over de sancties, maar dat dit waarschijnlijk binnen enkele weken zal gebeuren.

In april creëerde Obama de mogelijkheid om sancties op te leggen na cyberspionage. Het zou voor het eerst zijn dat dit nieuwe programma wordt gebruikt.

Volgens Amerikaanse officials zitten Chinese hackers achter de diefstal van onder meer ontwerpen voor kerncentrales, broncode van technologiebedrijven en de onderhandelingsposities van energiebedrijven. Het is nog niet duidelijk welke bedrijven zouden worden getroffen door de sancties.

In mei 2014 werden vijf Chinese hackers al officieel aangeklaagd in de VS, voor het hacken van verschillende Amerikaanse firma's. Met de nieuwe sancties zou de Amerikaanse regering de druk op China om zijn cyberspionage in te perken verder willen verhogen.

Volgende maand brengt de Chinese president Xi Jinping voor het eerst een officieel staatsbezoek aan Washington. Het is onduidelijk of de sancties nog voor die tijd worden aangekondigd.