Facebook gaat actie ondernemen tegen auteursrechtenschending in video’s. Het wil piraterij beter bestrijden.

Dat laat het sociale netwerk vrijdag weten.

Facebook heeft van diverse contentpartners klachten gekregen dat er nog te vaak zonder toestemming video's van hen direct op Facebook worden geplaatst.

"We willen dat de makers erkenning krijgen voor de video’s die zij gemaakt hebben", aldus Facebook. "Om dat te realiseren hebben we gekeken naar hoe we ons videosysteem kunnen verbeteren."

Verbeteringen

Ten eerste wordt het Audible Magic-systeem aangepakt. Dit systeem herkent aan de hand van audio of een video een kopie is of het origineel. De technologie wordt volgens Facebook verbeterd zodat audiopatronen nog nauwkeuriger herkend kunnen worden.

Daarnaast krijgen bepaalde partners toegang tot een nieuw matchingsysteem waarin ze op zoek kunnen naar kopieën van video’s die ‘viraal’ zijn gegaan op het sociale netwerk. Zij kunnen deze video’s snel vergelijken en aangeven bij Facebook.

Ook de meldingsmogelijkheden voor andere partijen zouden verbeterd worden, hoewel Facebook niet duidelijk maakt wat er precies verandert.

Video’s worden op Facebook het afgelopen jaar steeds populairder. Het bedrijf hoopt met meer video’s de concurrentie aan te gaan met Youtube.