LÜNEBURG - De in mei gearresteerde Duitse tiener Sven Jaschan, die in de eerste helft van dit jaar verantwoordelijk was voor de Sasser- en Netsky-worm, die talrijke computers in de hele wereld stillegde, maakt tegenwoordig beveiligingssoftware voor een Duits computerbedrijf.

De achttienjarige jongen uit Nedersaksen volgt bij Securepoint in Lüneburg een opleiding tot programmeur. Een woordvoerder van de onderneming maakte vrijdag bekend dat Sven wil bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe beveiligingsprogramma's.

Jaschan is aangeklaagd wegens computersabotage. Met zijn computervirussen heeft hij voor vele miljoenen schade aangericht. Hij hoeft alleen terecht te staan voor de schade die hij heeft aangericht bij drie gemeenten en een radiozender in Duitsland. Internationale concerns zagen af van een aanklacht. Wanneer de jongen voor de rechter moet verschijnen, is nog niet bekend. Hij riskeert een celstraf van vijf jaar.

De onderneming waar Jaschan werkt, maakt zogeheten firewalls voor pc's. De woordvoerder van Securepoint zei dat een eventuele veroordeling geen gevolgen zal hebben voor zijn opleiding.