Google zegt in een formele reactie aan de Europese Commissie dat het concurrenten in zijn zoekresultaten niet achterstelt en dat de markt voor online winkels floreert.

Dat schrijft Google-advocaat Kent Walker donderdag.

De Europese Commissie beschuldigde Google in april van dit jaar van machtsmisbruik. Volgens Europa geeft Google zijn eigen diensten voorrang in zijn zoekresultaten, en stelt het verwijzingen naar onder meer concurrerende webwinkels daarbij achter.

Google bestrijdt die beschuldiging in een formele reactie van 150 pagina's. De zoekgigant haalt succesvolle bedrijven als Amazon en Ebay aan als bewijs dat de markt voor webwinkels het goed doet.

'Feitelijk, juridisch en economisch onjuist'

"We nemen de beschuldiging van de Europese Commissie dat onze innovaties anti-competitief zijn erg serieus", schrijft Walker. "De reactie die we vandaag hebben ingediend toont waarom wij denken dat die beschuldigingen onjuist zijn, en waarom we geloven dat Google de keuze voor Europese consumenten juist vergroot en kansen voor bedrijven van alle formaten biedt."

De Google-advocaat verwerpt de beschuldigen van de Europese Commissie op alle vlakken. "Wij geloven dat de voorlopige conclusies [van de Commissie] feitelijk, juridisch en economisch onjuist zijn", aldus Walker. "Economische data over meer dan tien jaar, een reeks documenten en statements van aanklagers bevestigen dat het zoeken naar producten competitief is."

In zijn reactie claimt Google onder meer dat het verkeer naar sites voor productvergelijking vanuit zijn zoekmachine de afgelopen tien jaar is toegenomen. Ook is het aantal manieren waarop consumenten bij een webwinkel terecht kan komen de afgelopen jaren gegroeid.

Hoge boetedreiging

Google heeft de Commissie niet gevraagd om een hoorzitting te houden. Daardoor ligt de bal nu bij de Commissie, die de komende maanden zal beslissen de aanklacht aan te passen, te laten vallen of Google te beboeten.

In dat laatste geval kan de Europese Commissie een boete opleggen van maximaal 10 procent van de jaaromzet van Google. Over de omzet van 2014 gemeten zou dat neerkomen op maximaal 5,8 miljard euro.

De Europese Commissie onderzoekt Google ook nog op machtsmisbruik op het gebied van zijn zoekmachine in het algemeen en over zijn advertentietak.