Britse auteursrechtenorganisatie Performing Right Society neemt gerechtelijke stappen tegen Soundcloud omdat het bedrijf na vijf jaar overleg nog steeds geen royalty's betaalt.

Dat schrijft de Performing Right Society (PRS) in een open brief aan de muziekstreamingdienst.

PRS vertegenwoordigt de auteursrechten van 111.000 tekstschrijvers, componisten en muzikanten. Die muzikanten krijgen niet betaald als hun muziek via Soundcloud wordt geluisterd.

Soundcloud stelt dat het geen licentie bij PRS nodig heeft voor de manier waarop zijn streamingdienst werkt, schrijf de auteursrechtenorganisatie. Ook zou Soundcloud niet aan de eisen van PRS hebben voldaan bij het verwijderen van muziek die auteursrechten schendt.

PRS stuurde Soundcloud eerder naar eigen zeggen een lijst met 4500 nummers die inbreuk maken op het auteursrecht. Soundcloud verwijderde maar 250 van die 4500 nummers. PRS ziet geen andere mogelijkheid dan Soundcloud voor de rechter te dagen.

Problemen Soundcloud

Soundcloud ligt de laatste tijd onder vuur. Overleg met platenlabels Sony en Universal liep onlangs stuk. Daarop moest Soundcloud de muziek van alle artiesten van die labels van zijn dienst verwijderen.

Investeerders van de muziekstreamingdienst zouden geen geld meer in Soundcloud willen steken voordat het bedrijf betere afspraken maakt met platenlabels. Met enkele platenlabels zijn wel afspraken gemaakt, met labels als Warner Music zou Soundcloud nog in overleg zijn.

Iedereen kan muziek naar Soundcloud uploaden, waardoor veel ongelicenseerd materiaal op de dienst terecht komt. Ook wordt Soundcloud uitvoerig gebruikt voor het publiceren van remixes van nummers. Ook daarbij wordt lang niet altijd gelicenseerde muziek gebruikt.