De Duitse minister van Justitie, Heiko Maas, wil snel vertegenwoordigers van Facebook spreken over uitingen van vreemdelingenhaat op het sociale medium. 

De sociaaldemocraat Maas wil dat Facebook dergelijke uitingen verwijdert. Facebook weigert dat vaak op grond van de normen die het mediabedrijf zegt te hanteren.

Maas wil dat die normen duidelijker, inzichtelijker en beter worden. De minister schrijft in een brief aan het Europese hoofdkwartier van Facebook in Dublin en in een brief aan Facebook Duitsland dat er steeds meer wordt geklaagd ''dat uw bedrijf niet doelmatig racistische en vreemdelingenhatende boodschappen tegenhoudt''.

Burgers klagen volgens Maas over een hetze tegen vluchtelingen en buitenlanders op Facebook. De minister beklemtoont in zijn brieven dat Facebook wettelijk verplicht is boodschappen die in strijd met de wet zijn, zoals racistische stellingen, onmiddellijk na het verschijnen te verwijderen.

De bewindsman wijst er ook op dat Facebook zelf richtlijnen heeft die het prediken van haat niet toestaan. Het is volgens Maas voor gebruikers onbegrijpelijk dat Facebook afbeeldingen van lichaamsdelen als borsten uit morele overwegingen automatisch verwijdert, maar racistisch gescheld niet.

Video: Facebook op matje over vreemdelingenhaat

Zelfregulerend

Volgens Facebook is het medium ''zelfregulerend'' en kunnen gebruikers misstanden zelf melden. Daar is een 'Community Operations Team' dag en nacht mee bezig. Elke week worden daar vele honderdduizenden meldingen bekeken en als er zaken worden gesignaleerd die in strijd zijn met de richtlijnen van het bedrijf, dan worden die verwijderd. Soms worden dan ook gebruikers geblokkeerd.

Maas hoopt de vertegenwoordigers van het mediabedrijf 14 september te ontvangen, meldde Tagesspiegel donderdag.