De onlangs gehackte datingsite Ashley Madison zou plannen hebben gehad voor een app waarin mannen elkaars vrouwen konden keuren door er geld op te bieden.

Dat ontdekte The Daily Dot in documenten van de datingsite, die door de hack op straat kwamen te liggen.

Het moederbedrijf van Ashley Madison, Avid Life Media, zou intern enthousiast zijn over de app 'What's Your Wife Worth'. In de app zouden mannen foto's van hun vrouw uploaden, waarna andere mannen de foto's zouden keuren.

Volgens de gelekte documenten reageerde ceo Noel Biderman van Avid Life Media in juni 2013 op de plannen voor de app. "De keuze zou moeten zijn 'plaats je vrouw' en 'bied op andermans vrouw'", aldus Biderman. "Ik weet niet zeker of we om echte namen zouden moeten vragen, in plaats van gebruikersnamen."

Nooit uitgebracht

Toen de topman design van het bedrijf een ontwerp van de app naar Biderman stuurde, reageerde die enthousiast. "Dit is erg goed", schreef de ceo daarop.

Uiteindelijk kwam 'What's Your Wife Worth' er niet. De app zou 'verschrikkelijk ontwikkeld' zijn. In de gelekte e-mailberichten van Ashley Madison zou een incomplete Android-versie van de app te vinden zijn.

Ashley Madison werd in juli gehackt. Door de hack werden zowel veel interne berichten als de privégegevens van ruim 30 miljoen gebruikers van de site openbaar. Daaronder zijn de gegevens van bijna zeshonderd Nederlanders.

Mannen

Uit een analyse van Gizmodo bleek woensdagnacht dat er ogenschijnlijk nauwelijks echte vrouwen op Ashley Madison zaten. Er waren weliswaar 5,5 miljoen vrouwelijke profielen op de site, naast 31 miljoen mannelijke gebruikers, maar de meeste vrouwen waren inactief.

Zo'n 12.000 vrouwen hebben Ashley Madison betaald om hun profiel te verwijderen, terwijl ruim 173.000 mannen betaalden om hun account te laten verwijderen. 

Volgens The Register is het berichtensysteem van de site door slechts 500.000 vrouwen gebruikt. De overgrote meerderheid van de vrouwelijke gebruikers bleef dus inactief. Zo'n 1,4 procent van de actieve gebruikers zou een vrouw zijn geweest.

Het was als vrouw gratis om Ashley Madison te gebruiken. Mannen moesten 'credits' kopen om berichten te kunnen versturen aan vrouwelijke leden.