Facebook is een test gestart met 'M': een slimme assistent die de strijd moet aangaan met andere digitale assistenten zoals Siri, Google Now en Cortana

Dat meldt Facebook tegenover Wired.

M is voorlopig alleen nog beschikbaar voor gebruikers in de zogenoemde San Francisco Bay Area in Californië. Wanneer de dienst ook naar andere gebieden wordt gebracht is niet bekend. 

De digitale assistent werkt vanuit Facebooks berichtendienst, Messenger. Anders dan de meeste concurrenten werkt M niet met stemcommando's, maar moet de gebruiker chatten met de digitale assistent. M heeft geen geslacht, in tegenstelling tot de meeste digitale assistenten. 

Gebruikers kunnen de assistent vragen om hulp of om taken uit te voeren. Facebook lijkt zich daarbij met name te richten op commerciële toepassingen: M kan bijvoorbeeld een restaurant boeken, een verjaardagscadeau vinden, of gevraagd worden om tips voor een leuke reis.

Bij het beantwoorden van die vragen maakt M nu nog geen gebruik van de grote hoeveelheid gegevens die Facebook over zijn gebruikers verzamelt. Het moet het voorlopig nog doen met de antwoorden die de gebruiker geeft. Mogelijk gaat M later wel gebruik gaan maken van die data, vertelt Facebook Messenger-hoofd David Marcus. "Op een gegeven moment, met toestemming van de gebruiker."