BREDA - De NHTV Internationale Hogeschool in Breda gaat de haalbaarheid van een HBO-opleiding voor ontwerpers van videogames onderzoeken. Zij doet dat in opdracht van de gemeente Breda en in samenwerking met Playlogic, uitgever van videogames.

Playlogic heeft een ontwerpstudio met zestig ontwerpers in Breda. Die komen voor een groot deel uit Frankrijk, België en Engeland. Volgens een woordvoerster van het bedrijf komt dat omdat er in Nederland onvoldoende opleidingsmogelijkheden zijn.

Ontwerpen

"In Utrecht en Hilversum zijn opleidingen waar het ontwerpen van games een onderdeel van de studie vormt," aldus de zegsvrouw. "De ontwikkeling van de gamesindustrie gaat zo razendsnel dat zij de nieuwe technologieën niet kunnen bijbenen." Een aparte HBO-opleiding zou, volgens haar, uitkomst bieden.

Vierdejaarsstudenten van de afdeling vrijetijdsmanagement van de NHTV Internationale Hogeschool gaan het onderzoek als afstudeerproject uitvoeren. Eind dit jaar moet het verkennend onderzoek klaar zijn, zegt een woordvoerder van de opleiding. Dan moet duidelijk zijn of er voldoende draagvlak is bij bedrijven en studenten en hoe het met concurrerende opleidingen gesteld is. Op welke manier de opleiding dan van de grond moet komen, is onderwerp van een vervolgonderzoek.

Games

Wethouder A. Adank van Breda zou de komst van een opleiding voor game-ontwerpers zeer toejuichen. Die past volgens hem prima in het profiel van Breda als vestigingsplaats van creatieve industrie. Wereldwijd werd er in de gamesindustrie in 2003 25,5 miljard dollar omgezet. Dat was 12 procent meer dan het jaar daarvoor. Volgens cijfers van Playlogic wordt voor 2005 een jaaromzet van 30 miljard dollar verwacht. In Nederland is 28 procent van de huishoudens in het bezit van een spelcomputer zoals PlayStation2, Xbox, Game Cube of game Boy Advance.