Windows 95, en daarmee het bekende startmenu, bestaat maandag exact twintig jaar.

Windows 95, de opvolger van Windows 3.1, werd op donderdag 24 augustus 1995 uitgebracht.

Anders dan bij de eerdere Windows-versies werd het bureaublad voor het eerst gebruikt voor snelkoppelingen naar mappen, bestanden en programma's. Actieve programma's werden voor het eerst weergegeven in de nieuwe taakbalk. 

Met het verschijnen van de taakbalk verscheen ook voor het eerst het startmenu - misschien wel de meest invloedrijke toevoeging van het besturingssysteem. Met het nieuwe menu kregen gebruikers een snellere manier om programma's te vinden en te starten. 

Tegels

Helemaal zonder ophef is het startmenu niet geweest de afgelopen twintig jaar. Hoewel het een vast onderdeel was van Windows 95 tot Windows 7 (uitgebracht in 2009), moest de vertrouwde knop in 2012 met de komst van Windows 8 plaats maken voor een nieuwe interface met grote gekleurde 'tegels'.

Er waren maar weinig mensen die hier echt blij mee waren, bleek al gauw. In Windows 8.1 werd wel de startknop weer teruggebracht, maar het bijbehorende menu ontbrak nog. Met de knop konden Windows 8.1-gebruikers schakelen tussen de nieuwe interface en de traditionele Windows-desktop. 

Terug van weggeweest

Na een korte sabbattical van drie jaar, is het startmenu dit jaar weer terug van weggeweest met de introductie van Windows.

Wel is het menu in een nieuw jasje gestoken. In het startmenu vindt de gebruiker nog steeds, net als twintig jaar geleden, snelkoppelingen naar programma's en instellingen. Wel worden er nu ook de gekleurde tegels uit Windows 8.1 getoond.