Wikipedia heeft een indringende waarschuwing gekregen van de Russische mediawaakhond. De online encyclopedie moet een artikel over hasj aanpassen of verwijderen. Gebeurt dat niet, dan kan de ultieme consequentie zijn dat Wikipedia wordt geblokkeerd in Rusland.

Dat meldt de Russische nieuwszender RT vrijdag.

Hasj wordt gemaakt van de harsklieren (trichomen) van de vrouwelijke cannabisplant. Om die te scheiden van de bloemtoppen, kan bijvoorbeeld een zeef in de vorm van een centrifuge worden gebruikt, beschrijft Wikipedia. Zulke gedetailleerde informatie mag volgens de Russische wet niet worden gepubliceerd.

Als Wikipedia de pagina over hasj ongewijzigd laat, moet de waakhond heel de encyclopedie onbereikbaar maken in Rusland. Een afzonderlijk lemma blokkeren zou technisch niet mogelijk zijn.

Rusland dreigt regelmatig met blokkades tegen grote sites. Zo wilde de overheid Youtube blokkeren vanwege video's die auteursrechten schonden.

Google, Facebook en Twitter kregen in mei nog een brief waarin informatie over Russische bloggers geëist werd. Anders zou ook een blokkade volgen. Het is niet bekend of aan de eis is voldaan, of dat de situatie op een andere manier is opgelost.