De illegale streamingdienst Popcorn Time ligt onder vuur. In Denemarken zijn twee mensen achter uitlegsites over de dienst opgepakt en in de Verenigde Staten (VS) worden elf Popcorn Time-gebruikers aangeklaagd.

Dat meldt Torrentfreak.com.

De makers achter de film The Cobbler zijn deze week naar de rechter gestapt om de namen van Amerikanen te achterhalen die via Popcorn Time illegaal hun film gestreamd hebben.

In de VS worden mensen die uit illegale bron downloaden wel vaker aangeklaagd, maar het is volgens Torrentfreak voor het eerst dat zo specifiek op Popcorn Time gericht wordt.

Bittorrent

Popcorn Time is een illegale streamingdienst die nieuwe films en series aanbiedt. In plaats van ze eerst te downloaden, start het streamen direct en loopt de download door tijdens het kijken.

Popcorn Time maakt gebruik van het bekend bittorrentprotocol waarbij downloaders ook automatisch hun verbinding beschikbaar stellen om het bestand te uploaden naar anderen. Daardoor zijn gebruikers ook automatisch verspreiders van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Ip-adressen

Provider Comcast wordt nu via de rechter gevraagd de namen van elf Amerikanen vrij te geven die horen bij ip-adressen die de makers van The Cobbler hebben achterhaald. "Elk ip-adres is geobserveerd en we hebben bevestigd dat vanaf dit adres zowel gekeken als gedistribueerd is", zo staat in de aanklacht.

"Popcorn Time bestaat met één reden: het stelen van auteursrechtelijk beschermd materiaal." Bovendien stellen de eisers dat de gebruikers willens en wetens copyright hebben geschonden omdat de dienst gebruikers waarschuwingen toont dat het gebruik van Popcorn Time illegaal kan zijn.

De filmmakers eisen dat de elf personen wordt opgedragen te stoppen met piraterij. Daarnaast worden schadevergoedingen van maximaal 150.000 dollar geëist. Vaak worden dergelijke zaken echter geschikt en betalen de gedaagden enkele honderden tot duizenden dollars.

Nederland

Eerder deze week werden in Denemarken twee mensen opgepakt vanwege het runnen van sites met uitleg hoe Popcorn Time gebruikt kan worden. De domeinen zijn offline gehaald. In het Verenigd Koninkrijk werden providers eerder opgedragen sites die Popcorn Time aanbieden te blokkeren.

In Nederland is Popcorn Time ook illegaal en is downloaden en uploaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal verboden. De Nederlandse overheid heeft echter besloten niet actief achter individuele downloaders aan te gaan. Het staat filmmakers vrij dit wel te doen.

Stichting Brein haalde begin dit jaar nog zes Nederlandse sites die Popcorn Time aanboden offline.