Hackers hebben meer gegevens verspreid van klanten die een account hadden bij de Amerikaanse overspelsite Ashley Madison.

Eerder werd al een klein deel van die data op internet gezet, maar dinsdag verspreidden de hackers een veel grotere hoeveelheid klantgegevens. Er werd maar liefst 9,7 GB aan gestolen bestanden op internet gezet.

Ashley Madison richt zich op vreemdgaan. ''Het leven is kort. Ga vreemd'', luidt de slogan van de site. Door de hack werden de gegevens van 37 miljoen gebruikers gestolen.

De gestolen bestanden werden geplaatst op het zogenoemde 'dark web', een deel van het internet dat alleen bereikbaar is met speciale anonimiseringssoftware. Onder de geplaatste data bevinden zich e-mailadressen, wachtwoorden, creditcardtransacties en gebruikersprofielen.

Wachtwoorden

In een bericht van de hackers, die opereren onder de naam Impact Team, viel dinsdag te lezen dat de gegevens online zijn geplaatst omdat site-eigenaar Avid Life Media heeft geweigerd Ashley Madison offline te halen.

De hackers claimen in het bericht dat Ashley Madison vol staat met nepprofielen van vrouwen. Eerder schreven ze ook al dat gebruikers die hun account laten verwijderen in werkelijkheid onderdeel blijven van de database van Ashley Madison.

Ashley Madison ontkende deze aantijging eerder al. "De optie 'betaalde verwijdering' verwijdert wel degelijk alle informatie over het profiel en de communicaties van een lid."

De wachtwoorden die zijn gestolen zijn zodanig versleuteld dat het relatief lastig zal zijn om deze alsnog te kraken, meldt Wired. Ondanks gebruik van het Bcrypt-algoritme denkt beveiligingsexpert Robert Graham van Erratasec dat veel wachtwoorden toch nog gekraakt kunnen worden.

Onderzoek

Uit een analyse van CSO Online blijkt dat voor zo'n 15.000 accounts een e-mailadres werd gebruikt dat eindigt op .gov of .mil, de domeinextensies van respectievelijk de Amerikaanse overheid en het leger. E-mailadressen werden bij Ashley Madison echter niet geverifieerd, dus het is onduidelijk in hoeverre er daadwerkelijk overheidsmedewerkers waren die hun werk-e-mail voor de site gebruikten.

Het Canadese Avid Life Media stelde dinsdagnacht dat de FBI de zaak nu ook onderzoekt, naast de politie in Canada. Het bedrijf zegt met "significante middelen" de gevolgen van de hack in de gaten te houden. "We zullen bovendien veel moeite doen om alle informatie te verwijderen die onrechtmatig openbaar is gemaakt."

Het gaat hier niet om 'hacktivisme', maar simpelweg om een criminele daad, aldus Avid Life Media. "Wij zullen niet stil blijven zitten en de dieven de kans geven om hun persoonlijke ideologie op burgers rond de hele wereld te forceren." Het bedrijf vraagt bekenden van de hackers om zich te melden.