Te veel basisscholen kampen met een slechte internetverbinding. Daardoor dreigen volgens de PO-Raad 900.000 leerlingen verstoken te raken van modern onderwijs. 

De belangenorganisatie van het basisonderwijs roept het Rijk, de provincies en gemeenten op snel werk te maken met het aansluiten van alle scholen op glasvezelnetten voor snel internet.

''Er moet serieus werk gemaakt worden van glasvezel'', bevestigt een woordvoerder van de PO-Raad na berichtgeving in Trouw van maandag. De raad werkt samen met staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs maar die heeft er ''nog geen middelen tegenover gezet''.

''Een snelle internetverbinding van voldoende bandbreedte is cruciaal voor goed en modern en op maat gemaakt onderwijs'', zegt Rinda den Besten, voorzitter van de raad.

Glasvezel

Maar aansluiting op het glasvezelnet is een kostbare zaak als scholen het zelf moeten betalen. Veel instellingen die nog geen moderne verbinding hebben kunnen dat veelal niet betalen. Volgens onderzoek heeft 59 procent van de scholen nu geen toekomstbestendig betaalbaar en snel internet.

Tegelijkertijd maken scholen steeds meer gebruik van computers en digitaal lesmateriaal. Dit lesmateriaal kan zich aanpassen aan het niveau van de leerling. ''Een kind dat extra oefening nodig heeft, kan daardoor extra oefenen terwijl zijn klasgenoot die meer uitdaging nodig heeft, die ook kan krijgen'', aldus de PO-Raad.