BMW zoekt uit of Alphabet, het nieuwe moederbedrijf van Google, het merkenrecht van de Duitse automaker schendt.

Dat laat een woordvoerder weten aan de New York Times. Google maakte maandag bekend dat het internetbedrijf een zelfstandige dochteronderneming van Alphabet wordt. Verschillende onderzoeks- en investeringstakken worden losgekoppeld en gaan ook zelfstandig verder onder Alphabet.

Alphabet is ook de naam van een tak van BMW die diensten levert aan zakelijke klanten met vloten auto's van BMW. Volgens de woordvoerder heeft Google niet van tevoren gemeld dat het nieuwe moederbedrijf dezelfde naam zou krijgen, en is geen bod gemaakt op de domeinnaam Alphabet.com, die eigendom blijft van BMW.

In plaats daarvan gebruikt Google het webadres abc.xyz. BMW zegt Alphabet.com niet van de hand te willen doen.

Verwarring

Er is alleen sprake van schending van merkenrecht als twee bedrijven met dezelfde naam zorgen voor verwarring bij klanten. Dat is doorgaans het geval als zij beiden actief zijn in dezelfde markt.

Google verkoopt geen auto's, maar ontwikkelt wel een zelfrijdende auto. Die ontwikkeling gaat verder binnen de onderzoekstak Google X, die onder Alphabet een zelfstandig bedrijf wordt.

Andere eigenaren van bedrijven met Alphabet in de naam zeggen tegen de New York Times dat zij zich gevleid voelen door de naamkeuze van de zoekgigant. Plannen om het bedrijf aan te klagen zijn er niet, zegt Steve Lockwood van de Londense recruitmentfirma Alphabet: "Maar als ze een zeer genereus bod willen doen op onze domeinnamen, dan zouden we die zeker overwegen."