“De G staat voor Google”. Zo kondigde de Amerikaanse techgigant de oprichting van zijn nieuwe moederbedrijf Alphabet aan. Maar de zoekgigant is verre van het enige bedrijf dat als Google door het leven ging. Dit zijn de dochterondernemingen die allemaal onder de nieuwe paraplu komen te hangen.

Oprichter Larry Page omschreef Alphabet maandag als een verzameling van bedrijven, afzonderlijk geleid door verschillende ceo’s, maar wel onder toezicht van hem en mede-oprichter Sergey Brin. Zij worden verantwoordelijk voor het verdelen van de beschikbare bedrijfsmiddelen onder de dochterondernemingen, zoals de hoeveelheid kapitaal waarmee ieder bedrijf het moet doen.

Google

Veruit het grootste bedrijf binnen Alphabet is Google. Het imperium dat Page en Brin opbouwden wordt grotendeels intact gelaten. Naast de gelijknamige zoekmachine blijven ook videodienst Youtube, besturingssysteem Android, browser Chrome en het advertentieplatform Google Ads onder Google vallen, samen met de ondersteunende afdelingen.

De projecten waar consumenten (nog) weinig mee te maken hebben, zoals Googles grotendeels geheime X-divisie, worden afgesplitst. Omdat die speciale projecten vooral veel investeringen vereisen en nog niet direct geld opleveren, zal Google nog altijd goed zijn voor vrijwel alle inkomsten die Alphabet genereert.

X-lab (voorheen Google X)

Bij de aankondiging van Alphabet liet Page al weten dat bedrijven die onder het moederbedrijf vallen zich dankzij de nieuwe structuur los van elkaar kunnen ontwikkelen. Dat lijkt met name van toepassing op Google X, de (di)visie van het bedrijf voor de toekomst. De precieze werkzaamheden van medewerkers binnen de voormalige Google-afdeling zijn nog altijd in nevelen gehuld, maar er zijn de afgelopen jaren al wel een aantal grote projecten aangekondigd. De bekendste daarvan is de zelfrijdende auto, maar het X-lab werkt ook aan drones en ballonnen die afgelegen plekken in de wereld van internet moeten voorzien.

Met de nieuwe bedrijfsstructuur belooft Alphabet vanaf het vierde kwartaal van dit jaar zijn financiële resultaten op te splitsen in Google en non-Google. Officieel geeft het bedrijf aan vanaf dat moment per segment de prestaties te vermelden, maar het is niet duidelijk of daardoor ook de investeringen in het X-lab zichtbaar worden. Veel van de projecten binnen de voormalige Google-divisie bevinden zich nog in de onderzoeksfase en de vraag is of deze zichzelf ooit terug kunnen verdienen. Van Googles auto wordt bijvoorbeeld verwacht dat de eerste consumentenversie pas in 2020 in de verkoop gaat.

Bekijk de nieuwe directeuren van Alphabet

Google Fiber

Naast Google X wordt ook Google Fiber afgesplitst en in een nieuw bedrijf gegoten. Bij veel mensen zal die naam waarschijnlijk nog geen belletje doen rinkelen. De dienst is vooralsnog alleen in de Verenigde Staten beschikbaar, en bovendien slechts in een aantal steden. Met Fiber trad Google eind 2012 toe tot de telecommarkt als provider om snel internet te kunnen bieden aan consumenten.

Life Sciences

Life Sciences, voorheen een divisie van Google X, wordt eveneens losgekoppeld. De bekendste projecten van het bedrijf zijn een lens die de glucosespiegel van diabetici meet via tranen, en een slimme armband die de gezondheid van patiënten in de gaten houdt en door kan geven aan de behandelend arts.

Nest

Ook Nest komt als los bedrijf onder Alphabet te vallen, maar de maker van slimme huishoudelijke apparaten was al zelfstandig. Dat bleef zo na de overname door Google begin 2014. Nest biedt in Nederland een rookmelder, thermostaat en op afstand bedienbare beveiligingscamera aan.

Calico

Calico, voluit California Life Company, werd in 2013 opgericht door Page met als doel de levensverwachting van mensen te verlengen. Het bedrijf verschilt van Life Sciences omdat het zich niet bezighoudt met het ontwikkelen van technologie. Calico doet hoofdzakelijk medisch onderzoek naar het bestrijden dan wel genezen van ziektes als gevolg van ouderdom.

Sidewalk Labs

Helemaal onbekend is Sidewalk Labs, dat pas sinds juni van dit jaar bestaat. Google richtte het bedrijf op met de aankondiging dat Sidewalk Labs zich gaat richten op het verbeteren van leefomstandigheden in steden. Dit via technologische oplossingen voor langetermijnproblemen als de stijgende kosten van levensonderhoud, de toenemende behoefte aan energie en het aanleggen van een toereikende infrastructuur. Het eerste project van Sidewalk Labs is de aanleg van een wifi-netwerk in New York om de stad van gratis draadloos internet te voorzien.

Robot-afdeling

In de blogpost van Page kondigde Alphabet enkele takken van Google aan die als losse bedrijven verder gaan, maar die lijst is mogelijk niet compleet. Volgens website Recode wordt ook de verzameling van robotprojecten binnen Google X afgesplitst. Het bedrijf nam daarvoor in 2013 zeven bedrijven over die zich specialiseren in automatisering via robots.

Google Ventures

Google nam de afgelopen jaren niet alleen regelmatig bedrijven over, maar het bedrijf investeert ook veel durfkapitaal in startups en deed dat eerder bijvoorbeeld bij Nest en Uber. De investeringsafdeling van het bedrijf gaat onder Alphabet simpelweg Ventures heten.

Google Capital

In 2013 richtte Google nog een investeringsafdeling op, Google Capital, bedoeld voor bedrijven die zich al in een verdergevorderd stadium bevinden. De nadruk ligt daarbij minder op strategische investeringen en meer op winstbejag.