Internetreus Google splitst zich op via een nieuw te vormen conglomeraat van bedrijven, dat door het leven zal gaan als Alphabet. 

Dat maakte voormalig Google-topman Larry Page maandag bekend. Hij legt zijn functie als ceo van Google neer om aan het hoofd van Alphabet te gaan staan, samen met mede-oprichter Sergey Brin.

Alphabet wordt een verzameling van alle activiteiten en bedrijven die nu nog allemaal onder de paraplu van Google hangen. 

Sundar Pichai wordt de nieuwe topman van Google. Hij is nu onder meer verantwoordelijk voor besturingssysteem Android en internetbrowser Chrome.

In een blog over de nieuwe bedrijfsstructuur legt Page uit dat Alphabet "grotendeels een verzameling van bedrijven" betreft, waarvan de grootste Google is.

Video: Google gaat op in Alphabet

Google X

Daarnaast worden er aparte bedrijven opgericht voor de medische activiteiten van het voormalige Google, via Life Sciences, en komt Calico onder Alphabet te vallen. Dat bedrijf richt zich op onderzoek naar het verlengen van de levensverwachting van mensen. 

De herstructurering heeft ook tot gevolg dat een aantal divisies die nu nog onder Google vallen afgesplitst worden. Onder Alphabet komt ook het voormalig Google X te hangen, de divisie die zich richt op innovatieve projecten, zoals drones. 

Op die manier wil de techgigant de activiteiten die weinig met elkaar te maken hebben "onafhankelijk uitvoeren". Daarbij horen volgens het bedrijf ook afzonderlijke ceo's die ieder bedrijf apart kunnen leiden.

Beursnotering

Op de beurzen zal Alphabet onder de huidige namen GOOGL en GOOG verhandeld blijven worden. De aandelen van Google worden één op één vervangen door aandelen Alphabet. 

Vanaf het vierde kwartaal worden de financiële resultaten van Google los gemeld van die van de andere onderdelen van het concern. Dat gaat vermoedelijk meer inzicht opleveren in de afzonderlijke kosten en prestaties van de voormalige divisies van Google.

Verklaring Page

In een verklaring over de opsplitsing zegt Page dat hij en Brin "veel dingen hebben gedaan die op dat moment gek leken".

"Veel van die gekke dingen hebben nu meer dan een miljard gebruikers, zoals Google Maps, Youtube, Chrome en Android. En daar stoppen we niet. We proberen nog steeds dingen te doen die anderen gek vinden, maar waar wij enthousiast over zijn."

Google werd in 1998 officieel opgericht en bestond destijds enkel nog als de zoekmachine. De activiteiten van het bedrijf werden in de jaren erna significant uitgebreid. Tegenwoordig is het bedrijf ook actief als telecomprovider, maakt het via Nest slimme huishoudelijke apparaten en heeft het een eigen autodivisie.