Wereldwijd gebruiken 198 miljoen mensen software om webadvertenties te blokkeren. Zogenoemde adblockers stijgen snel in populariteit, ook in Nederland.

Dat blijkt uit een rapport van Adobe en Pagefair, een bedrijf dat websites helpt om het gebruik van adblockers in kaart te brengen en tegen te houden.

Uit het rapport blijkt dat 14 procent van de Nederlanders een adblocker gebruikt. Grieken zijn de fanatiekste gebruikers van de extensies. Daar heeft maar liefst 37 procent van de bevolking een adblocker geïnstalleerd.

Het wereldwijde aantal gebruikers van adblockers steeg in een jaar tijd met 41 procent. Zo'n 77 miljoen gebruikers van adblockers bevinden zich in Europa. Gebruik van de browserextensies zorgde voor ongeveer 20 miljard euro aan gemiste inkomsten voor website-eigenaren.

Zo'n tweederde van de gebruikers van adblockers (126 miljoen) heeft een extensie voor Google Chrome. Ongeveer een kwart (48 miljoen) gebruikt Firefox.

Mobiel

Op smartphones worden nog nauwelijks adblockers gebruikt. 98 procent van het gebruik vindt plaats in desktopbrowsers. 

Daar komt mogelijk echter verandering in. De meest populaire adblocker Adblock Plus werkt aan versies voor iOS en Android, en wil ook binnen apps voor iOS advertenties gaan blokkeren. Het is nog onduidelijk of het mogelijk is om zo'n app te maken voor iOS, en of Apple dit in de App Store zal toestaan.

Adobe zegt te verwachten dat vooral smartphones zullen bijdragen aan toekomstige groei in het gebruik van adblockers. Het bedrijf verwacht dat de gemiste inkomsten voor uitgevers volgend jaar zullen verdubbelen.