Gebruikers van het bekende internetforum 4chan hebben een klokkenluider die een gelekt document van de Australische inlichtingendienst plaatste uitgelachen. Ze noemden het document nep en de klokkenluider een aansteller.

Dat meldt International Business Times op basis van rechtbankdocumenten.

4chan is een populair internetforum dat voornamelijk bekend is vanwege de schokkende berichten in subforum /b/, waar onder andere naaktfoto's van jeugdige meisjes en bedreigingen te vinden zijn.

De vermeende klokkenluider, Michael Scarba, publiceerde in 2012 een bericht op 4chan met de titel 'Julian Assagne is mijn held'.

In het bericht plaatste hij het gelekte document van de Australische inlichtingendienst, met gevoelige informatie over onder andere bomaanslagen, burgerslachtoffers en acties van terroristen die niet zouden zijn gemeld in de media.

4chan

Er reageerden maar enkele gebruikers van 4chan op het bericht, en velen noemden de document nep en Scarba een aansteller. Een uur nadat het bericht was geplaatst, was het alweer verwijderd. 4chan verwijdert standaard berichten die te oud of niet populair genoeg zijn.

De Australische politie achterhaalde het ip-adres van de klokkenluider en vonden een in stukken gebroken cd-rom in de vuilnisbak. Volgens de politie bevat de cd-rom het gelekte document van vijftien pagina's.

Het is vooralsnog onduidelijk hoe Scarba aan het document is gekomen. De datum voor de rechtszaak van Scarba wordt later vastgesteld.