AMSTERDAM - Belgische kranten mogen linken naar websites waar illegaal muziek kan worden gedownload. Dit zegt de Belgische Raad voor de Journalistiek in een advies van 11 september 2004. De Ifpi , de organisatie die de belangen van de muziekindustrie verdedigt, had gevraagd om duidelijkheid naar aanleiding van een aantal artikelen in Belgische kranten die verwezen naar websites met illegale content.

De Ifpi had bedenkingen bij vermeldingen van internetadressen in artikelen over websites waar muziek kon worden gedownload. Volgens de belangenorganisatie was dit gebeurd in de kranten Het Belang van Limburg en De Morgen .

De Raad voor de Journalistiek vindt dat de persvrijheid een essentieel beginsel is in een democratie. "Vanuit beroepsethisch standpunt zijn beperkingen op de persvrijheid enkel te verantwoorden wanneer fundamentele waarden zoals het respect voor de rechten van de mens in het gedrang komen. Bij het citeren van websites waar muziek kan worden gedownload is dat niet het geval," vindt de Raad.

Nederland

In Nederland had Stichting Brein al eens een zaak aangespannen wegens het linken naar illegale mp3's. Brein verloor in mei 2004 toen de bodemprocedure. Brein had de rechtbank gevraagd om een einde te maken aan de 'illegale activiteiten' van Zoekmp3.nl.

Volgens de rechtbank maakte Zoekmp3.nl geen inbreuk op het auteursrecht. "Gebruikers van Zoekmp3.nl worden enkel doorverwezen/doorgeleid naar sites waar die bestanden zijn te vinden", zo is te lezen op Webwereld .

/LINK
Internetrecht.pagina.nl