Uber heeft sinds 2012 nog steeds geen winst gemaakt. Integendeel: de populaire taxi-app draait elke maand tientallen miljoenen dollars verlies.

Dat blijkt uit interne documenten van Uber die in handen zijn van Gizmodo. Eerder gingen al geruchten dat Uber tijdens zijn snelle wereldwijde uitbreiding een megaverlies draait.

De negatieve cijfers zijn opvallend, omdat Uber-ceo Travis Kalanick meerdere keren heeft aangegeven erg blij te zijn met de financiële resultaten van zijn bedrijf. Zo zei Kalanick in 2012 dat hij "op slechte dagen gewoon naar de omzetgrafiek kijkt".

Uit de interne Uber-documenten blijkt echter dat Uber in 2012 een nettoverlies van 20,4 miljoen dollar boekte. In 2013 steeg het nettoverlies naar 56,5 miljoen dollar. 

De meest recente cijfers uit de documenten stammen uit de eerste helft van 2014, toen Uber een verlies 161 miljoen dollar leed. 

B.V.

Omdat Uber een besloten vennootschap (B.V.) is, hoeft het bedrijf geen cijfers bekend te maken - in tegenstelling tot beursgenoteerde bedrijven als Google en Facebook.

Uber heeft in totaal al 4,6 miljard dollar aan investeringen binnengehaald, en wordt een waarde van ruim 41 miljard dollar toegeschreven.

Nederland

Uber sluist zijn inkomsten door naar een Nederlandse B.V. om zo een hoger belastingpercentage in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk te voorkomen.

Veel grote bedrijven gebruiken deze methode die legaal is, maar wel ter discussie staat. Een alliantie van Britse taxibedrijven riep onlangs het Europees Parlement op om actie te ondernemen tegen de belastingontwijking van Uber.

Kritiek

In veel landen ligt het bedrijf overhoop met taxichauffeurs en concurrenten, die spreken van concurrentievervalsing. 

Sommige chauffeurs van Uber, bijvoorbeeld bij de Nederlandse variant van Uberpop, hebben geen taxilicentie. Daardoor zijn ritprijzen lager, maar een rechtbank bepaalde al dat Uber de wet breekt. Het bedrijf en zijn chauffeurs betaalden boetes, maar de dienst wordt nog steeds aangeboden.