De Amerikaanse regering zou vastbesloten zijn een vergeldingsactie tegen China te starten nadat Chinese hackers vertrouwelijke gegevens van zo'n 21 miljoen Amerikanen buitmaakten.

Hoe de tegenreactie van de Amerikaanse regering er uit gaat zien is nog niet besloten, meldt The New York Times op basis van bronnen binnen die regering.

De Amerikanen zouden terug willen slaan zonder een escalerend cyberconflict uit te lokken. De omvang en gevolgen van de Chinese hack zou de VS hebben doen besluiten niet zijn reguliere aanpak van spionagezaken toe te passen.

De VS zou als tegenreactie alles overwegen van symbolische acties als diplomatische protesten of het ontmaskeren van Chinese agenten in de VS, tot het daadwerkelijk terughacken van China.

Hackers afschrikken

De VS zou zijn reactie in ieder geval publiekelijker aan willen pakken om Chinese hackers af te schrikken. "We moeten verstoren en ontmoedigen waar onze tegenstanders in de cyberspace mee bezig zijn, en daar hebben we een volledig scala aan instrumenten bij nodig", zegt een overheidsfunctionaris die bij de debatten betrokken is tegen de Amerikaanse krant.

Tot nu toe vermijden Obama en zijn regering echter om China publiekelijk aan te wijzen als dader van de hack. Hoofd van de inlichtingendiensten James Clapper en NSA-hoofd Micheal Rogers wijzen wel voorzichtig op de noodzaak voor de VS om op enige manier terug te slaan. Niets doen zou volgens de mannen ook tot escalatie leiden.

Begin juni werd duidelijk dat het OPM (Office of Personnel Management), het Amerikaanse regeringsbureau dat persoonsinformatie voor federale ambtenaren verzamelt, gehackt was. Daarbij zouden onder meer persoonlijke gegevens van zo'n 21 miljoen Amerikanen zijn buitgemaakt.

Hoewel de VS openlijk voorzichtig is de Chinese overheid te beschuldigen van de hack, heeft het Witte Huis wel zijn verdenking richting 'hackers gelieerd aan een overheid' uitgesproken.