Een alliantie van Britse taxibedrijven roept het Europees Parlement op om actie te ondernemen tegen de belastingontwijking van Uber, die Nederland gebruikt om minder belasting te betalen.

Dat meldt Business Insider, die de brief van de alliantie van Britse taxibedrijven heeft ingezien.

Uber sluist de inkomsten door naar een Nederlandse B.V. om zo een hoger belastingpercentage in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk te voorkomen.

Veel grote bedrijven gebruiken deze methode die legaal is, maar wel ter discussie staat. Soms worden inkomsten ook nog via bijvoorbeeld Bermuda verplaatst om nog minder belasting te hoeven betalen.

Volgens de alliantie ontwijkt Uber belasting "op industriële schaal", en volgens hen moet de fiscale commissie van het Europees Parlement hier actie tegen ondernemen. 

Gelikt

"Ubers app is gelikt en het zou een voordeel voor consumenten moeten zijn. Maar de vraag blijft: waarom is het zo goedkoop? En hoe kan het zo goedkoop zijn? Wanneer je onder de motorkap van Ubers bedrijfsmodel kijkt, vind je al hun manieren om de regels te buigen", aldus de alliantie.

"Alle grote spelers, zoals Addison Lee en Tristar, zijn Britse bedrijven die belasting betalen in het Verenigd Koninkrijk. Uber is gemaakt om zo min mogelijk belasting te betalen in zo weinig mogelijk landen."

Uber meldt dat het bedrijf voldoet aan "alle toepasselijke fiscale wetten" en dat het "belasting betaalt in alle gebieden waar Uber actief is, waaronder het Verenigd Koninkrijk".

Waardering

Uber werd opgericht in 2009, maar groeide met name de afgelopen jaren explosief dankzij de internationale uitbreiding van zijn diensten. Het bedrijf wist daarvoor meerdere malen grote bedragen aan investeringen binnen te halen.

Volgens een recent gerucht van The Wall Street Journal heeft Uber onlangs nog een miljard dollar toegezegd gekregen. Daarmee zou de marktwaardering van het bedrijf boven de vijftig miljard dollar uitkomen. Een van de nieuwe investeerders is naar verluidt Microsoft.